minibussarna

Alexandria – kolonialismens arv och urbaniseringens utmaningar

Urbaniseringen är snabb och skoningslös till Alexandria, Egyptens andra största stad. Arbetslösheten växer på landsbygden och i Alexandria rivs ett kolonialt, men också ett mångkulturellt, byggnadsarv från slutet av 1800- och början av 1900-talet för att ge plats åt undermåliga höghus och informella bostadsskrapor.

Staden förmår inte expandera annat än uppåt. Geografiska förhållanden, lyxiga semesterorter och Egyptens centralstyrda stadsplanering ligger i vägen.

Vi mötte en stad som en gång dominerade Medelhavsvärlden och förbindelsen mot Asien, ett lärdomscenter, en hamnstad som samlade folk och kulturer inom sin långsträckta stadsväv. Bomullsindustrin och Suezkanalens investeringar kom att prägla det koloniala arvet. Alexandria: staden för såväl orientalism som funktionalism. Men spåren suddas ut.

Vi tog rygg på journalisten Rebecka Gordan som arbetat med Färgfabriken och Svenska Institutet i Alexandria för att skapa mötesplatser för arkitekter, medborgare och lokala myndigheter att finna lösningar tillsammans på stadens akuta problem.

Och vi frågade oss: Vad kan vi lära av varandras städer? Kan vi lösa upp den etablerade västerländska dominansen för hur stadsutveckling ser ut – för att tillfredsställa ett djupare kunskapsbehov och ett större engagemang för vår samtid?

Tack till The Choir Project Egypt.

 • ovan

  Alexandrias Cornish från ovan. I nedre delen av bilden syns medelhavet, till höger den östra hamnen och längst upp i bild sjön Mariout.

 • KafrAshri

  Kafr Ashri uppfördes som en arbetarstadsdel för de som jobbade inom bomullsindustrin i Minnet el Bassal i östra Alexandria. /Foto Rebecka Gordan.

 • siluett

  Alexandrias välkända silhuett har förändrats. I den östra hamnen sticker nya höghus upp. Flera har tillkommit på olagligt vis.

 • minibussarna

  De privata vita minibussarna sköter den mesta av Alexandrias kollektivtrafik. Snabbast kommer man fram på Cornishen, som gjordes om från strandpromenad till bredare bilväg för ett par år sedan.

 • Engata

  En gata i centrala Alexandria, i folkmun kallat Downtown.

 • centrala

  Alexandrias centrala delar präglas starkt av den europeiska sekelskiftesarkitekturen.

 • Gatukonst

  Gatukonsten lever i Alexandria. Här ett verk av Adel el Said, som målat med tillåtelse på sin grannes hus. Han är en av invånarna i Kafr Ashri som deltagit Svenska Institutets och Färgfabrikens workshops. På väggen hänger ett porträtt av nuvarande presidenten Abdul al-Sisi.

 • KafrAshri_kontrasten

  I Kafr Ashri syns kontrasten mellan den gamla och nya staden tydligt. Höghuset var inte tillräckligt grundlagt och började luta. Nu har det evakuerats.

 • nyahus

  Många av de nya hus som byggs är undermåliga.

 • Slaktare

  Slaktare i centrala Alexandria.

 • gordan_int

  Rebecka Gordan talar med arkitekten och aktivisten Mohamed Abouelkhier från aktionsgruppen Save Alex framför den demolerade modernistiska ikonen Villa Aghion.