cover_s01

Kiruna – En ny stad

När Kiruna byggdes för dryga hundra år sedan byggdes den som en mönsterstad. Staten investerade enorma summor i den nya staden, som blev hela rikets angelägenhet. Nu är det dags igen. En arkitekttävling har pekat ut platsen och formen på den nya staden.

Vi har rest till Kiruna, promenerat i PO Hallmans gamla skeva kvarter, sett hur skoteråkande män i framtiden ska kunna ta en kaffe latte på den långa gatan i det nya Kiruna och undrat vad som händer om ingen älskar det nya Kiruna. På torget framför Clas Ohlson och ICA Kvantum börjar en ny stad. Vi har varit där, följ med.

 • 1_gata

  Po Hallman ritade i Kiruna en stadsplan som skyddade staden från de kalla vindarna och skapade samtidigt en stadsmiljö där en stark känsla av urbanitet landat mitt ute i vildmarken. Den kallades för en mönsterstad, en förebild. Nu när Hallmas stad långsamt försvinner ner i gruvhålet byggs, säger man mönsterstaden 2.0.

 • 2_ralf_eskine_berlinmuren

  Ralph Erskines bostadslänga har blivit en av Kirunas tydligaste ikoner, tillsammans med Stadshuset och kyrkan. En av de viktigaste studierna som Erskine började göra när han flyttade från England, med sina milda vintrar, var att studera hur man skulle bygga i ett kallt klimat. Han ritade ett shoppingcenter i Luleå, ett skidhotell i Borgafjäll bostadsområden i Sandviken och så den sk gula Berlinmuren i Kiruna.

 • 3_stadshuset

  Stadshuset i Kiruna, ritat av Artur von Schmalensee, uppfört 1963. “Huset är som en varm medborgerlig omfamning”, säger Håkan Forsell i podcasten. Stadshuset står också inför rivning, en tävling pågår om vem som ska få rita det nya, där delar av det gamla ska ingå, än så länge oklart vilka.

 • 5_kyrka

  Kyrkan i Kiruna ritad av Gustaf Wickman, uppförd 1909-1921. Wickman fick instruktionen ”du skall rita en kyrka som är som en lappkåta” av LKABs disponent Hjalmar Lundbohm. Det blev en lappkåta med drag av jugend.