hawthorne_brixton

Städer och aktivism – de alternativa och de maktlösa

De senaste åren – och särskilt sedan den ekonomiska krisen 2008 – har stadsutvecklingsfrågor kantats av olika former av ”aktivism”: social kritik, handgripliga protester, ockupation av offentliga platser. Vi frågar hur aktivismen egentligen har utvecklats från 1970-talets politiska protester till dagens mer svårdefinierade engagemang. Var gränsar aktivism till lobbyism, terrorism eller turism?
Från gatuprotesterna i Brixton 1981 och 1985 till den alternativa organisationen “Sink Mediaspree!” (Media Spree Versenken!) i Berlin under 2000-talet har aktivismen kunnat inordnas i två olika delar: de som å ena sidan kräver det grundläggande; de förtryckta, de hemlösa, de som är förföljda på grund av kön, religion eller etnicitet och de som å andra sidan ser staden som begränsande för deras möjligheter att växa och som strävar efter förändring för mer livsutrymme och kreativitet. Sällan mötas de båda.
Men kanske finns det en aktivismens framtid där de alternativa lierar sig med de maktlösa.
Vi ringde också upp ekonomhistorikern och Ord & Bilds redaktör Ann Ighe med erfarenhet av medborgarengagemang från husnallarna i Göteborg på 1980-talet till Ship to Gaza i dag. Vi talade om varför trasiga människor kan få saker att hända, varför punkare bryr sig om gamla hus och skillnaden mellan tomma och öppna platser.

Länkar

 • pantrar

  Pantrarna går in på Stadsdelsnämnden i Biskopsgården och kräver att politikerna går ut på gatan. Ur filmen “Jag är fan en panter” av Leo Palmestål, Anders Rundberg, Jennifer Jerez, en berättelse om ungdomar i Biskopsgården som organiserar sig och bildar Pantrarna för upprustning av förorten. De kräver delaktighet i besluten som tas av politiker och tjänstemän. De vill skapa en maktförskjutning som innebär mer makt åt folket.

 • bilfriadan4

  Den svenska sextiotalsaktivismen var ofta driven av ett miljöengagemang. På Barnens dag 1969, den 24 augusti, utlyste stockholmspolitikerna ett “bilfritt city”. Men många hade trots det tagit bilen in till staden. Som en protest spärrade Alternativ Stad-aktivister Sergelrondellen med en jättelik banderoll där det stod “Bilfritt 365 dagar om året”. Det fick en massa besökande cityflanörer att haka på och strömma ut över gatan och korka igen flera av de omgivande gatorna.
  Bild Gunnar Hanse
  Källa: http://www.alternativstad.nu/dokument/bilfriadan.html

 • dorotea

  Den 16 juni 2013 hade sjukstugan i Dorotea ockuperats i 500 dagar. Den längsta ockupationen i Svensk historia. “500 dagar har Doroteaborna suttit, sovit, ockuperat och kämpat för sjukvård för alla. Kampen fortsätter, för vi ger oss inte förrän hela länet kan känna sig trygg och vet att om man blir sjuk så finns det hjälp i kommunerna oavsett vart i länet vi bo”, skrev man på ockupanternas Facebook-sida.
  Bild från http://naltabblovers.blogspot.se

 • hawthorne_brixton

  Brixton-upproret 1981 inledde en ny våldsammare era av aktivism i städer. Här tolkat av konstnären Mike Hawthorne som var på plats vid upproren.
  © Digital image Museum of London

 • Protest gegen Mediaspree geplant

  I Berlin möttes planerna på ett mediacenter vid floden Spree i början av 2000-talet av protester. Men den organisation av klubbarrangörer och konstnärer som drev protesterna under namnet Sink Media Spree plockades upp av staden när man såg vilken turistmagnet deras verksamhet blev.